|

Syksyn tantraillat Rihmoksella

Elämän hehkua, yhteyttä ja merkityksellisiä hetkiä pimeneviin iltoihisi? Tervetuloa syksyn tantrailtoihin Rihmoksella!

Nämä tantraillat on suunniteltu sopimaan niin vasta-alkajille kuin jonkin verran kokeneemmillekin tantrikoille. Käymme syksyn työpajoissa ns. perusteemoja läpi, kuitenkin syvällisellä ja monipuolisella otteella! 

Voit osallistua mihin tahansa yksittäiseen iltaan tai vaikka kaikkiin! Suurimman hyödyn ja ilon saat, jos otat syksyn illat kurssimaisena jatkumona. Kaikkiin iltoihin osallistuvat saavat myös reilun alennuksen hinnasta (ks. alempana).

Syksyn työpajojen aiheet ovat (tarkemmat kuvaukset alempana)

pe 6.9. Turva ja nautinto

pe 4.10. Kosketus ja läsnäolo

pe 1.11. Luottamus ja antautuminen

pe 7.12. Shiva ja Shakti

Tantraillat ja -työpajat edustavat neotantraa. Teemme erilaisia harjoituksia, jotka sisältävät kohtaamista, kosketusta, jakamista ja yhteyttä omaan kehoon, mieleen ja sydämeen. Työpajojen avulla opit tuntemaan itseäsi syvemmin ja paremmin.

Opit muun muassa:

  • Tunnistamaan ja ilmaisemaan tarpeitasi,
  • Ilmaisemaan rajojasi,
  • Ottamaan vastaan ja antamaan,
  • Kohtaamaan toista ihmistä syvemmin,
  • Olemaan läsnä kokemuksillesi olivat ne millaisia tahansa,
  • Vahvistamaan kehotietoisuuttasi,
  • tulemaan näkyväksi muiden edessä aidommin ja
  • ottamaan nautinnon ja aistillisuuden ravitsevaksi osaksi elämääsi.

Tantran harjoittaminen tukee sinua pidemmällä tähtäimellä transformaatioprosessissa, jonka myötä sinusta karsiutuvat sellaiset puolet, jotka estävät sinua elämästä itsesi näköistä elämää. Se voi nostaa esiin aiemmin kohtaamattomia asioita ja toimia myös terapeuttisena alustana. Sinussa on sisällä elämä ja elämänhalu: ainutkertainen, yksilöllinen potentiaali, halu ja kaipuu olla juuri SINÄ. Tuo potentiaali voi puhjeta kukkaan tantran avulla.


ILTOJEN KUVAUKSET:

pe 6.9. TURVA JA NAUTINTO

Meissä kaikissa on potentiaalina syvä sisäisen turvan kokemus, jonka aktivoituessa koemme olomme turvalliseksi hyvinkin erilaisissa olosuhteissa ja luoda sitä myös ympäristöömme. Toisaalta, jos meillä ei ole kosketusta sisäiseen turvaamme, saatamme kokea voimakastakin turvattomuutta tilanteissa, joissa meitä ei todellisuudessa uhkaa mikään.

Meillä kaikilla on kyky ja tarve nautintoon elämän rikastuttajana. Jos turvattomuus estää meitä kokemasta nautintoa, suhde siihen muuttuu ristiriitaiseksi. Nautinto yhtä aikaa kutsuu meitä puoleensa että tuntuu luotaantyöntävältä. Tässä voi olla taustalla se, että kaikkein suurimman nautinnon keskellä olemme kaikkein haavoittuvaisimmillamme. Ja kehoissamme ja mielissämme saattaa yhä elää muistoja tilanteista, joissa nautinnolle avautuminen on kääntynytkin satuttavaksi kokemukseksi.

Kun pikku hiljaa saamme korjaavia kokemuksia turvallisuudesta toisen ihmisen läheisyydessä, opimme sen myötä antautumaan syvemmälle nautinnolle. Ja nautinto voi ottaa monia muotoja! Jo pelkästään turvan tunne on sinänsä nautinnollinen. Sen päälle voi rakentua vaikkapa itseilmaisuun, vapauden tuntuun, aistillisuuteen, koskettamiseen/kosketetuksi tulemiseen tai liikkeeseen liittyvää nautintoa.

Käsittelemme turvan ja nautinnon herkkää ja tärkeää teemaa erilaisten kohtaamis-, kosketus- ja vuorovaikutusharjoitusten avulla.

Pe 4.10. KOSKETUS JA LÄSNÄOLO

Tässä tantraillassa palataan perusasioiden äärelle eli siihen, mikä on syntymästämme lähtien meidän hyvinvoinnillemme kaikkein tärkeintä: tarvitsemme toisen ihmisen kosketusta ja läsnäoloa ollaksemme elinvoimaisia ja onnellisia. Jos toinen näistä kahdesta puuttuu, jäämme vajaaksi. Koskettaminen ilman läsnäoloa ei ole virittynyt reagoimaan henkilökohtaisiin tarpeisiimme, jotka eivät liity vain fyysiseen kehoomme. Jos kosketus on mekaanista tai poissaolevaa, saamme ehkä kosketusta kehoillemme, mutta välittävä yhteys puuttuu. Minun täytyy tuntea sinut, jotta voisin tuntea itseni. Läsnäoloa sisältävä fyysinen kontakti ravitsee, ravistelee, herättää eloon.

Edellisestä huolimatta, kosketusta tapahtuu muutenkin kuin ihokontaktissa. Kun meille puhutaan, sanat koskettavat meitä. Musiikki voi koskettaa meitä – “olipa koskettava kappale”. Voimme koskettaa toisillamme katseilla ja silloin asenne, jota ilmennämme toista katsoessa, todella vaikuttaa! Se intentio, jonka kanssa toisen seurassa olemme, voi olla koskettavaa tai se voi olla kosketusta välttävää, riippumatta siitä kuinka lähekkäin tai etäällä olemme fyysisesti.

Elämme erillisyyden ja etäisyyden kulttuurissa, jossa suurimmalla osalla meistä on yltäkyllin mukavuuksia ympärillään, mutta harvalla meistä on liikaa kosketusta elämässään. Vaikka olisimme puhelimen tai tietokoneen ruudun kautta kontaktissa kymmeniin ihmisiin päivittäin, harva meistä saa yliannostusta toisen ihmisen hyväksyvästä läsnäolosta.

Opettelemme laskeutumaan toisen ihmisen äärelle kiireettömästi.
Harjoittelemme toisen ihmisen vastaanottamista omaan henkilökohtaiseen tilaamme. Tutustumme rajoihimme, jotta voimme turvallisesti hakeutua kontaktiin toisen kanssa ja poistua kontaktista. Kosketamme toisiamme kehollisesti, katsein ja sanoin.

Pe 1.11. LUOTTAMUS JA ANTAUTUMINEN

Missä tilanteissa kontrolloit itseäsi liikaakin? Voitko sallia itsesi avautua tuntemaan ja liikkumaan tunteidesi ohjaamana kohti jotain, poispäin jostain? Löytyykö sinulta luottamusta, jotta päästät ylimääräisestä kontrollista irti ja annat elämän tapahtua?

Antautuminen vaatii luottamusta ja turvaa. Kun voimme luottaa itseemme, toiseen, ympäristöömme, voimme päästää ahtaaksi käyneistä rajoituksista irti ja heittäytyä hetkeen. Antautumisen myötä voimme kokea olevamme intensiivisemmin elossa, voimme saada kosketuksen herkkyyteemme ja viattomuuteemmekin! Voimme ehkä ilmaista sellaisia asioita hetkessä, joita emme hetki sitten tienneet sisällämme olevankaan. Löydämme spontaaniutta ja rohkeutta.

Ehkä ensimmäinen mielikuva antautumisesta on jotain sellaista, että olemme sodassa, panokset ovat loppu, taistelutoverit kadonneet ja vihollinen saartaa meidät aseen piiput kohdistettuna suoraan sydämeen. Jos tällaisessa tilanteessa joudumme antautumaan, kun emme muutakaan voi, alistumme samalla vihamielisen vastustajan armoille.

Tässä työpajassa tarkastelemme kuitenkin vapaaehtoista antautumista, jolloin siihen liittyy luottamus jonkun itseä suuremman kannatteluun, kyky vastaanottaa ja hyväksyä mitä kukin hetki tuo tullessaan sekä kyky rentoutua läsnäoloon. Toisaalta tarkastelemme myös antautumisen esteitä, mikä näkyy useimmilla meistä ylimääräisenä kontrolloimisena ja jännityksenä olemuksissamme sekä vastaanottamisen vaikeutena.

Ehkä saamme tämän teeman äärellä luotua yhteyden paradoksaaliseen totuuteen: mitä täydellisemmin pystymme antautumaan, sitä voimakkaampia olemme!

Teemme työpajassa erilaisia meditatiivisia, liikkeellisiä, vuorovaikutuksellisia ja kosketusta sisältäviä harjoituksia.

La 7.12. SHIVA JA SHAKTI

Shiva ja shakti viittaavat tantrassa maskuliinisuuden ja feminiinisyyden dualismiin, jonka lähde on jakamaton ykseys.

Kulttuurissamme käsitykset feminiinisyydestä ja maskuliinisuudesta muodostuvat biologisen sukupuolen ohella vahvasti myös yhteisössämme luotuihin ja ylläpidetyihin sukupuolirooleihin. Jälkimmäiset ovat odotuksia ja normeja siitä miten mieheyttä ja naiseutta on sallittua ja sopivaa ilmentää. Myös kasvatuksessa sukupuolisuutta on korostettu vahvasti siten, että poikalapsilta odotetaan ja toisaalta kielletään erilaisia asioita kuin tyttölapsilta. Moni meistä saattaa kokea näinä päivinäsukupuoliroolit ahtaiksi ja rajoittaviksi ja tämä heijastuu myös aikuisiällä identiteettiongelmiin ja vaikeuksiin seksuaalisen ja henkisen tasapainon löytämisessä. Täydellisyyttä maskuliinisuutta ja puhdasta feminiinisyyttä ei kestään meistä löydy. Toisaalta ei myöskään ole totuudenmukaista siirtyä toiseen ääripäähän, eli sukupuolisokeuteen: alkaa uskoa, ettei minkäänlaista sukupuolisuutta tässä ihmisten maailmassa ilmenisi.

Tantrisesta tai spirituaalisesta näkökulmasta feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta voidaan lähestyä laajemmalla, mahdollisesti näistä kulttuurillisista kahleista vapauttavalla tasolla. Maskuliinisuus ja feminiinisyys nimittäin ilmentävät universaalia antamisen ja vastaanottamisen lakia, jonka seurauksena kaikki luominen ilmiöiden tasolla syntyy. Dualismi on pohjimmiltaan näennäistä, koska sen taustalla on jakamaton ykseys, mutta koska olemme elossa tässä ilmiömaailmassa, olemme osa maskuliinin ja feminiinin, Shivan ja Shaktin tai Yinin ja Yangin tanssia, tiedostimme sitä tai emme. Tämä tanssi toteutuu sisällämme niin mielessämme kuin kehossamme, ihmissuhteissamme, työn ja levon dynamiikassa, vuorokauden, kuun ja vuodenaikojen kierrossa sekä kaikissa luonnonilmiöissä.

Syyskauden viimeisessä tantraillassa tutkimme eri tavoin feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta niin sisällämme kuin yhteydessä toisiin! Harjoitukset tehdään sukupuolisensitiivisesti: kaikki osallistujat pääsevät tarkastelemaan harjoituksissa niin feminiinistä kuin maskuliinista olemuspuoltaan.

PAIKKA: Rihmos Sidontastudio, Näsilinnankatu 22 A, 2. krs

AJANKOHDAT: 

pe 6.9. Turva ja nautinto klo 18-21.30

pe 4.10. Kosketus ja läsnäolo klo 18-21.30

pe 1.11. Luottamus ja antautuminen klo 18-21.30

la 7.12. Shiva ja Shakti klo 18-21.30


HINTA:

Yksittäinen työpaja: 45e / 35e (alennettu hinta työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille).

Kaksi työpajaa: 80e / 60e (maksetaan ensimmäisellä kerralla, henkilökohtainen lippu eli et voi jakaa kaverin kanssa)

Neljä työpajaa: 150e / 110e (maksetaan ensimmäisellä kerralla, henkilökohtainen lippu, eli et voi jakaa kaverin kanssa)

Maksu paikan päällä kortilla tai käteisellä.

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT:
info@markussavander.fi

Mukaan mahtuu rajattu määrä osallistujia, joten ilmoittaudu mukaan pian!

PERUMINEN: Jos et pääse paikalle, peruthan osallistumisen viimeistään edellisenä päivänä, jotta jonossa olevat ilmoittautuneet pääsevät osallistumaan.

MUUTA OLENNAISTA: 

  • Ovet avataan n. 15min ennen työpajan alkua. Tulethan ajoissa, sillä työpajan ovet sulkeutuvat viimeistään klo 18.15. 
  • Mukaan tarvitset viihtyisät vaatteet ja vesipullon. 
  • Tulethan paikalle ilman hajusteita! 
  • Huomaathan, että kännykän käyttö työpajan aikana on kielletty (taukoja lukuunottamatta).

Nähdään Rihmoksella <3

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *